В какво се състои добрата поддръжка на скъпите сребърни бижута?

pochistvane-srebarni-bijutaКачествените сребърни бижута не са евтини, макар цената им да е съвсем достъпна за обикновения човек. Когато купуваш първокласен ювелирен продукт с уникален дизайн и висока чистота на среброто (проба 925), не се пазариш за цената, особено ако бижуто е за подарък на специален човек. В този ред на мисли, възниква въпросът: как да съхраним красивия вид на любимото сребърно бижу?

Защо сребърният накит се нуждае от поддръжка?

Среброто е метал, но един от най-деликатните. В естествен вид е твърде меко, за да може да се използва за изработка на украшения, прибори за хранене и други ценни предмети. Поради тази причина в състава му се добавят други метали, които да му придадат нужната твърдост. Дори тогава среброто си остава крехко и податливо на драскотини и деформации.

Най-големият враг на красивите сребърни бижута са влагата и въздухът. Врагът е всъщност кислородът, съдържащ се в големи количества в двата жизнено важни елемента. При контакт със сребърните накити кислородът предизвиква окисление. Окислението води до потъмняване на метала и появата на петна – т.нар. ефект на старо сребро.

И докато контактът с вода може да бъде избегнат – просто сваляме бижутата преди миене и къпане, то досегът на украшенията с кислорода е неизбежен. Кислородът уврежда сребърната сплав доста по-бавно, но все пак я уврежда. Ето защо бижутерите измислиха хитър начин да предпазват изделията си от патиниране. Това става чрез запечатване на среброто с Родий.

Как да се погрижим за сребърните накити?

Редовното почистване на скъпите сребърни бижута е чудесен начин да запазим дълго изящния им блясък. Такава процедура почти не би била необходима, ако купуваме само украшения от родирано сребро. Родиевото покритие защитава не само от окисление, но и от надраскване и изкривяване, което е често срещан проблем при пръстените и гривните с твърда структура.

Бижутерия Паладиум, включително нейният онлайн магазин, е едно перфектно място за покупка на висококачествени сребърни бижута, голяма част от които са родирано сребро. Избирайки изделията на тази марка, ще си спестите нуждата от често чистене и полиране на любимото сребърно бижу. За украшенията на други марки, следващите редове ще ви бъдат особено полезни.

Леко почистване в домашни условия

Ако забележите, че любимият ви пръстен, колие, гривна или обеци са изгубили емайла си и са придобили матов отенък, можете да върнете блясъка на бижуто, като го почистите с мек сапун и топла вода. Такава процедура е уместна единствено при липса на камъни върху бижуто. Изделията с камъни е добре да се почистват в златарско ателие, за да се избегне помътняване на декоративния детайл.

Сухото почистване и полиране на сребърен накит е най-щадящият вариант. За целта се използва мека кърпа от немъхеста материя и специална полираща паста. Процедурата се прави веднъж на няколко месеца или по-често, в случай че бижуто се носи ежедневно. Превенцията на патинирането си остава обаче най-добрата защита за луксозните аксесоари.

Това означава, че трябва да пазите пръстените, обеците, гривните и колиетата от вода, особено от силно варовита, както и от химикали. Къпане, почистване на дома,пране и миене на съдове – задължително без бижута. Тази мярка е абсолютно задължителна за сребърните украшения с кристали Сваровски. Ако не металът, то камъкът, инкрустиран в него със сигурност бързо ще се повреди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>