Дървеници и хора – история и взаимоотношения

fashion-zona.com - Дървеници и хора – история и взаимоотношенияИсторията за това как човек за пръв път се е сблъскал с дървеници и какво е станало след това ще ви разкажем днес. Статията е заимствана от сайта на preventa.bg.

Най-старият оцелял писмен запис на дървениците са древногръцките източници, датиращи от 400 г. пр. н. е. Малко по-късно Аристотел засегнал темата за дървениците в своите писания. Плиний също е писал за дървеници, като ги е дарявал с лечебни свойства в своите произведения. Така, според него, дървениците са успели да излекуват ухапвания от змии и ушни заболявания при хората. Съдейки по оцелелите писмени източници от страните от Западна Европа, дървениците по онова време не били рядко явление. За това свидетелстват споменавания за тях, които се срещат в произведенията на автори от 11 и 13 век. През Средновековието дървениците, заедно с първите европейци, безопасно прекосяват океана и пристигат в новия свят. Кога и как човечеството за пръв път се сблъска с дървеници? Нека се, опитаме заедно да разгледаме тази тема, като използваме наличната информация:

Дървеници и древен човек

Заблуда е да вярваме, че дървениците живеят само с човек. Дървеницата, освен в къщите на хората, живее и в хралупите на различни дървета, места за гнездене на птици, в пещери, където паразитира върху прилепите, в дупките на малки гризачи, които, както изглежда, също като хората страдат от ухапванията й.

Бих искал да насоча вниманието на читателя, че информацията по-долу не е нищо повече от предположения и авторът по никакъв начин не твърди, че знае абсолютната истина по този въпрос. Но в своите разсъждения той се ръководи от логиката и опита от изучаването на характеристиките на поведението на дървениците.

Древен човек се е скрил в пещери. Пещерата осигурявала защита от атмосферните влияния и било по-лесно да се скрие от диви животни, да складира запаси и да организира първите общности. Пещерата за човек, в онези дни, очевидно е служила и за дом, и за крепост, и за склад, и за място за поклонение и извършване на първите култови обреди. Именно там, в пещерите, най-вероятно човек за пръв път се сблъскал с дървеници.

Дървеницата паразитирала в местообитанията на прилепите. Открити са следи от обитаването им в труднодостъпни и отдалечени ъгли на пещери, където, освен птици, обитавали и прилепи.

За първичното човешко взаимодействие с дървеници свидетелстват още някои данни от номадските племена. От тях се съди, че дребните вредители обитавали и дупките на малки гризачи.

И двата варианта за първично взаимодействие на хората с дървеници водят до едно и също. Вредителите започват да хапят хората, търсейки и сред тях източници на храна.

През Средновековието

В средновековна Европа дървениците вече били повсеместни и широко разпространени. Общото, незадоволително от гледна точка на съвременния човек, санитарно положение, което се наблюдавало навсякъде, от бараките на обикновените селяни до царските дворци, разбира се, допринесло за масовото разпространение на дървеници.

За борба с дървениците през Средновековието са използвали специфични устройства. Тези устройства се използвали за нагряване на вода с горещи въглища, поставени вътре. В тях имало дълъг и много тънък край, от който по време на работа на устройството излизала струя нагрята пара от изпаряваща се вода. Така хората опитвали достъпът с този накрайник до тайни места, където насекомите се криели от хората и по този начин да ги изгорят с гореща пара. За да изплашат дървениците, средновековните жители търкали телата си с тамян и парфюми. Това, обаче били методи, които помагали временно. Да се отърве от дървениците веднъж завинаги, хората не са успели нито тогава, нито днес.

В днешно време

През първата половина на 20-ти век, с развитието на науката и появата на ефективни инсектицидни лекарства, разпространението на дървениците намалява значително. По това време дървениците започват да се разглеждат по-скоро като социален феномен, свързаните с дисфункционални, лоши условия на живот, голяма пренаселеност на хората, антисанитарни условия и асоциален начин на живот на определени сегменти от обществото. Изглежда, че проблемът с дървениците е престанал да бъде универсален и се е превърнал в специфичен проблем за определени сегменти от обществото.

Към края на 20-ти век дървениците отново започнали да се разпространяват навсякъде. Учените свързват това с два различни, но допълващи се фактора.

Първо, мобилността на населението се е увеличила. Хората започнали да пътуват повече, трудовите миграционни потоци се увеличили и броят на бежанците се увеличил. Това, разбира се, повлияло и на разпространението на дървеници, които заедно с човешките вещи можели да прекосят океана за няколко часа със самолет.

На второ място, дребните вредители са развили пристрастяване към инсектицидни отровни лекарства. Факт е, че от няколко десетилетия по въпроса за борбата с насекомите не е измислено нищо принципно ново и всички нови инсектицидни препарати не се различават много от старите, с които насекомите вече са свикнали.

В резултат на това днес проблемът с дървениците е не по-малко актуален за нас, отколкото за нашите далечни пещерни предци.

И все пак, ако имате дървеници в дома, не чакайте нещата да излязат извън контрол. Вземете мерки навреме, като поръчате професионално пръскане за дървеници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>