Екзема – какво трябва да знаем

Екзема – какво трябва да знаем

Екземата представлява остро протичащо или хронично, незаразно възпаление на кожата, която се проявява в различна дълбочина и е предизвикано от разнообразни нокси–генетични фактори, стрес, нервност, контакт с алергени (продукти от чужд произход, полени, препарати за миене, белина, прах, бои, медикаменти) и отключване на алергична реакция.

Множество вредни навици също дават светлина за появата на това неприятно заболяване – пушене, употреба на алкохол извън граници, недоба хигиена и чести инфекции, неправилна диета и нерационален режим на хранене.

Екземата протича с подуване, зачервяване и силен сърбеж на засегнатия участък от кожата. При обостряне се наблюдават папули (пъпчици), везикули (мехури), крусти (кори). При хронифициране се получава изсушаване на фрагмента с образуване на сиво-бели люспи (често се бърка с гъбична инфекция), лющене (тип себорея), може и по главата или скалпа.

Наблюдава се втвърдяване и набръчкване на кожата на засегнатите участъци. Кожата губи целостта си, образуват се фисури и се нацепва, с евентуално инфектиране. Кожата се засяга в дълбочина.

Най-честа локализация на патологичните изменения при екзема са ръцете, краката, лакти, зад коляното, лице и шия при малки деца, слабинни гънки.

Обострената екзема е влажна, поради насъбиране на течност във везикулите. За хронично протичащата е характерно изсушаване на единиците и лющене.

Като профилактика най-важно е да се намалят вредните навици до минимум, като се избягват също стресови ситуации. Прием на 5-htp ( 5 хидрокситриптофан) повишава нивата на серотонин (невротрансмитер отговорен за доброто настроение, съня ) и намаля негативните ефекти на стреса върху организма. Важно място заема дезинфекцията на кожата, ръцете, приложение на мазила при суха кожа, предпазващи от напукване.

Според редица автори, екземата е резултат от замърсяване и ,,натравяне” на кръвта, затова е удачно да се приложат и очистващи черния дроб препарати и антиоксиданти. Тук класика е магарешкия бодил – силимарин, като особено ефективно средство е и подправката куркумин.

Омега-3 мастните киселини подобряват трофиката на кожата и нейното състояние. Те са есенциални за нейното правилно функциониране. Намалят нивата на възпалителните процеси и подсилват нейната бариерна функция.

Като превенция от инфекции и усложнения за кожни патологии може да се използва чесън като имуностимулация, заедно с витамин D (до 5000 IU през зимните сезони).

Класическото лечение на екземите се провежда с локални мазила и в по-сложни и комплицирани случаи – кортикостероиди. От голямо значение е правилната диета, като се набляга на млечни прдукти и зеленчуци, супи, плодове, бульони, телешко.

Витаминотерапията също заема важно място – през острата фаза на екземата е желателно приложение само на витамин C (тъй като други витамини могат да подсилят алергичните реакции), докато при хроничните екземи е важен прием на пълен спектър от витамини и минерали, най-вече от Б групата с особено значние на витамин Б-1, витамин Б-2 и витамин Б-6. 

Лечението на екземите е продължително и трудно, тъй като те често рецидивират, трудно отшумяват. То е комплексно, без пренебрегване на различните звена. Под внимание се взима и възможността за генетично, наследствено обусловена екзема.

Материалът е предоставен със съдействието на 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>