Коластра и грип

Коластра и грип

Коластра е първата храна на живота. Произвежда се и се отделя от гръдните жлези на бозайниците през първите 24-48 часа след раждането. Тази специална немлечна течност съдържа мощни имунни стимулатори и растежни фактори, осигуряващи оцеляването и здравословния растеж на новороденото.

Нашите растежни и имунни фактори спадат след пубертета и при болестни състояния. Единствено коластрата може да ги възстанови, като се прилага изсушена телешка коластра – биологично адекватна на човешката, но тя не се неутрализира в стомаха на възрастните.

Коластра е богата на имуноглобулини, лактоферин, лизозим, лактопероксидаза, елементи от комплементарната система, богати на пролин полипептиди, интерлевкин, TNF, витамин А, протеини, подсигуряващи пасивен имунитет.

Доста се шуми и спекулира относно ,,най-добрия” имуностимулатор. Истината е, че най-удачна е коластрата, както за възрастни, така и за деца, тъй като съдържа много високи нива на имуноглобулин G (IgG) – натурален ,,антибиотик”, осигуряващ системен, общ имунитет, докато човешката коластра съдържа повече IgA, който осигурява локален имунитет.

Истината е, че не съществува продукт, повишаващ имунитета, това което е нужно е имунен баланс, привеждащ функциите му до норма. Ако продуктите само засилват имунитета биха се отключили автоимунни процеси (ревматоиден артрит, болест на Крон, МС, склеродерма, астма и др.) (свръх имунна система, атакуваща собствените си тъкани) или алергии. Имунната система е подложена на голям тест – освен резистентни вируси (H5N1, СПИН), тя е подложена на фактори като тютюнев дим, стрес, който понижават нейната активност.

Дори тежките тренировки във фитнес залата са предпоставка за моментното и отслабване. Това налага нейната защита, превенция и подсилване от наша страна, ако не искаме да бъдем нападнати от нашественици като вируси, бактерии и гъби.

Лактопептидите в коластрата помагат баланса на имунната система, щом се стигне до стресови ситуации. Те се явяват имунни модулатори (превключващи на по-високи или по-ниски обороти според ситуацията). В някои ситуации е нужно имунната система да понижи активността си – например при ежедневен контакт с прах и замърсен въздух се получава секреция от носа, повишена секреция и зачервяване на очите, придружено и от парене.

Това се дължи на разпознаване и свръхреактивност на имунната система спрямо дразнещите агенти и включване на други имунни клетки и механизми – отделяне на специални вещества (хистамин). Като реакция от всичко, въпреки че цели отстраняване на чуждите частици, по-скоро дразни организма. Тук коластрата и в частност лактопептидите я привеждат в състояние на покой и успокояват негативните имунни процеси.

Телешката коластра е храна – тя не е лекарство или дрога. Това я прави безвредна, без странични ефекти, нетоксична. Тя съдържа специален ензим, предпазващ съдържащите се в нея имунни и растежни фактори от неутрализиране в храносмилателния тракт. Дневната доза за възрастни е около 3000 мг, ако няма резултати, значи не приемате достатъчно от нея. Полуживота и е 16 часа, което подсказва за прием 2 пъти на ден (на гладно). Ефектите на коластрата показват кумулативност, колкото по-дълъг период се приема, по-големи ползи.

Ефикасността от двумесечно приложение на коластра орално като превенция на грип и настинки е еквивалентна на противогрипните ваксини. Проучване показва групи, включващи здрави лица без профилактика и такива, получаващи ваксини, и коластра. След 3 месеца при групата неприемала коластра болестните дни били с 3 повече.

Коластра групата имала 13 грипни епизода срещу 14 при коластра плюс ваксини, 41 при групата без профилактика и 57 при нелекуваните. Това прави коластрата финансово-здравословно изгодна като приложение. Коластрата намаля периода на боледуване с около 3 дни.

Допълнително, растежните фактори в коластрата спомагат за увеличаване мускулната маса, загуба на мазнини за енергия, увеличават протеиновия синтез, извършват репарация на ДНК и РНК, увеличават използването на глюкозата и регенерацията на нервите, кожата, костите и хрущялите. Коластрата предпазва гастро-интестиналния тракт от увреждащи агенти като НСПВ (индометацин, аспирин и др).

При направено проучване се установява, че група приемала коластра е увеличила чистата мускулна маса, докато група приемала суроватъчен протеин е покачила теглото. Това показва биоефективността на тази течност.

Тази статия достига до вас благодарение на shop.4fitness.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>