Предимства и недостатъци на личните заеми

lichni-zaemiЗаемите могат да бъдат чудесен начин за покриване на разходи, но има и някои рискове и недостатъци при вземането на личен заем.

 

Годишният процент на разходите (ГПР) по лични заеми обикновено варира от едва 3% до 36%, като най-конкурентните лихви са запазени за висококвалифицирани кандидати. Ако обмисляте дали да вземете личен заем, отделете време за предварителна квалификация при най-добрите кредитори, за да видите какъв лихвен процент е вероятно да получите.

 

Докато най-кредитоспособните кандидати за личен заем могат да се класират за ниски ГПР, други могат да се сблъскат с по-високи лихвени проценти, достигащи до 36%. В зависимост от офертата за заем този процент може да е много по-висок от процентите, предлагани чрез други видове финансиране, като например жилищни кредити, кредитни линии за собствен капитал (HELOC), студентски заеми и кредитни карти с 0% ГПР. Обмислете всички алтернативи на личните заеми, преди да сложите подписа си на пунктираната линия.

 

В допълнение към лихвените проценти, много кредитори начисляват такси за кандидатстване и такси за отпускане, за да покрият разходите за обработка. По същия начин кредитополучателят може да се сблъска с неустойки за закъсняло плащане или недостатъчни средства за плащане. Някои институции начисляват и санкции за предсрочно погасяване, въпреки че най-конкурентните кредитори не го правят. Когато избирате личен заем, следете за допълнителни такси и неустойки, които могат да увеличат разходите по заема за целия срок на кредита.

 

Точно както кредиторите отчитат положителната история на плащанията пред кредитните бюра, те отчитат и закъснелите плащания и неплащането. Поради тази причина кредитополучателите, които не успяват да правят навременни плащания – или които изобщо не изпълняват задълженията си по заема – вероятно ще се окажат с по-нисък кредитен рейтинг.

 

Ако нямате достатъчно висок кредитен рейтинг, за да се класирате за обезпечен заем, може да се наложи да заложите активи като обезпечение. В случай на обезпечен личен заем заемодателят може да задържи обезпечението, ако не изпълнявате задълженията си. Обикновено обезпечението включва активи като къща, кола, лодка или депозитен сертификат на кредитополучателя.

 

Кредитните карти се предлагат с малки минимални месечни вноски и без краен срок за пълно погасяване на баланса. Личните заеми изискват по-висока фиксирана месечна вноска и трябва да бъдат изплатени до края на срока на заема.

 

Ако консолидирате дълг по кредитна карта в личен заем, ще трябва да се приспособите към по-високите плащания и срока за погасяване на заема или рискувате да не го изплатите.

 

Личните заеми могат да бъдат инструмент за консолидиране на дългове, като например салда по кредитни карти, но те не се отнасят до причината за дълга. Когато изплащате кредитните си карти с личен заем, това освобождава наличния ви кредитен лимит. За хората, които харчат прекалено много, това е възможност да натрупат още разходи, вместо да се освободят от дълговете си.

 

 

В зависимост от причината за получаване на личен заем, този вид финансиране може да доведе до ненужно задлъжняване. Преди да се ангажирате с кредит – голям или малък – преценете защо заемате средства и дали личният заем е най-доброто решение.

Източник: Parite.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>