Размерът на сутиена има значение

Размерът на сутиена има значениеКазват, че размерът има значение. Може би е така. А може би зависи за размер на какво става дума. Когато става дума за размера на сутиена, той със сигурност има огромно значение. Защо? Поради простата причина, че неправилно избраният размер сутиен може да доведе не само до бутафорна гледка на преливащ бюст ор врязано в телесата бельо, но може да има и последствия за здравето на жената.

История на мерките на сутиените

По света съществуват няколко системи за измерване на размера на сутиена. Общото между тях е, че размерът се състои от две индикации- числова и буквена. Числото указва гръдната обиколка, а буквата- размерът на самата чашка. Логично е да има размер на подгръдна обиколка и тази индикация се използва откакто свят светува. Но размерът на чашката и стандартизирането му започва да се прилага за пръв път през 1932г. За да е по- удобно и практично, започва да се прилага унифициран размер на чашките. Преди това всяка гърда се е измервала отделно и сутиени са се създавали по персонален размер, като нерядко поради несъразмерност на гърдите, чашките са се различавали. Когато започва да се прилага унифицирана система, чашките се създават в няколко стандартни размера- от A до D, като А размер е най- малкият, а D съответно най- големият. В последствие D размер започва да се надгражда до E и F. Всъщност, терминът „чашка” започва да се използва към 1916г., когато са подадени заявления за патенти на „това велико откритие в дамското бельо”. Когато патентът вече е изтекъл, след почти две десетилетия, американска компания започва да произвежда масово сутиени с чашки и да ги етикетира с буквени символи. Първоначално, всъщност, тези буквени индикации са били начин да се отбележи колко са провиснали гърдите. Днес може и да звучи смехотворно, но в онези далечни времена това е бил начинът за определяне на размер на бюста.

Размерът помага за избора

След като вече размерите биват финално унифицирани по няколко системи, което се случва към средата на 70-те години на 20в, жените са силно улеснени в избора на правилен сутиен. Да, все още размер А при един производител има риск да отговаря на размер B на друг производител, но все пак драстични разлики след унифицирането не се наблюдават. Това помага на жените да се сбогуват завинаги с носенето на неподходящи сутиени, които предизвикват дискомфорт. Впитите в рамената презрамки оставящи следи и причиняващи болка; разхлабена или прекалено тясна подгръдна лента; неприятно впити под мишниците банели; свободно пространство между чашката и гърдата; или всички признаци за неподходящ по размер сутиен, могат да бъдат лесно избегнати, благодарение на общоприетото измерване на размера.

Как да се избере подходящ сутиен?

Когато човек е наясно за какво служат индикациите върху етикетите на сутиените, е една идея по- лесно да избере правилния. Но не само отбелязаният от производителя размер трябва да бъде ориентир. Трябва да се вземат предвид и още няколко неща:

Сутиенът трябва да прилепва добре към тялото. Не трябва да се впива или да стои свободно, защото и в двата случая това вреди на гърдите и може да има неприятни последствия. Когато се погледне отстрани, подгръдната лента трябва да стои хоризонтално, без да има каквито и да е чупки като придърпване нагоре. Банелите трябва да са прилепнали плътно върху гръдната кост, но не да се впиват в плътта. Гърдите трябва да са плътно „захлупени” от чашката. Ако има пространство между гърдите и чашката или горния ръб на чашката е впит в плътта- това не е подходящият размер. Зърната на гърдите трябва да са разположени в центъра на чашката или иначе казано- в най- изпъкналата ú част. Дори при сутиените модел „бриджитка”, гърдите не трябва да преливат от чашките. И нещо много важно- подгръдната лента е това, което трябва да придържа гърдите, а не презрамките.

Не трябва да се забравя, че сутиенът е бельо, но не обикновено бельо. Той има защитна функция- да предпазва гърдите, да ги придържа и да осигурява комфорт при движение. Той не е аксесоар, за който да няма значение с какъв размер е и как се носи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>