Сватбена фотография

Същинската сватбена фотография, не е просто да препускаш с камера насред сватбата или да снимаш на всеки 30 секунди каквото ти се мерне пред очите. Това не е луксозна работа, нито пък е хаотично заснемане на кадри с цел да предизвикат усещания. Какво тогава е сватбената фотография?

Тя се случва чрез главното действащо лице зад фотоапарата и хилядите неща, които трябва да се случват след това. Ако се замислите, сватбеният фотограф е сред трите най-съществени елемента от сватбеното събитие: дата, място, фотограф. Двойките планират датата на сватбата почти едновременно с фотографа, който ще ги заснеме в празничния ден.

Има различни стилове сватбена фотография и те се случват според желанието на младоженците. Повечето съвременни сватби минават под знака на репортажния стил. Тоест изискванията към фотографите са да фотографират събитието хронологично, с няколко отклонения посветени само на бъдещото семейство.

Има обаче и много други видове сватбена фотография и е достатъчно клиентите да са по-отворени към нестандартното, за да се осмелят да надникнат в тези дълбини. Тогава фотографът има повод да се усмихне многозначително. Той ще може да приложи своите умения и идеи, така че сватбеното събитие да бъде заснето много по-различно от стандарта превърнал се в клише.

Трябва още нещо да е много ясно. Сватбата е събитие с много емоции, работата на всеки сватбен фотограф е да обхване всеобщата празнична атмосфера, нейните нюанси, амплитудите в преживяванията на всички гости, присъщия романс и приповдигната празничност на младоженците. Това е неговата задача и независимо какъв стил сватбена фотография е избран за събитието, той ще трябва да улови скъпоценни мигове в празничния ден.

Някога в добрия старомоден стил, сватбите са имали определена процесуалност. Фотографите въоръжени с оръжието създаващо образи са спазвали ритуалното придвижване. Те са чакали пред църквата, после за заснемали семействата на групи, снимали си младоженците пред църковните порти или под някое вековно дърво. Всичко е било нагласено, но и всичко е било символично – точно като ритуал.

Какво представлява репортажната сватбена фотография? Това значи, че наетия сватбен фотограф прави множество снимки в хронологичен план на лица част от сватбата, после на групи, понякога кара младоженците да гледат в обектива докато вдигат тост или режат тортата. Достатъчно е младоженците да не пожелаят този стил и да плануват нещо ново, нещо отговарящо на темперамента им.

Един от най-красивите моменти в сватбения ден е когато сякаш младоженците изчезват някъде. Където отиват? Заедно със своя сватбен фотограф те вече са избрали някое кътче в близкия град, парк, бряг, гора, или кой знае къде, за да се отдадат на своите магични моменти. Да избягат за миг от стреса на ритуала и да се потопят в непринудените мигове, които ще запазят за себе си, завинаги. Този миг от деня има само един свидетел с фотоапарат в ръка.

Колкото по-отворени за нестандартни идеи са самите младоженци, толкова по-вълнуващи и специални са тези моменти. Повечето роднини и гости на сватбата никога няма да видят тези снимки, освен ако някои от младото семейство не пожелае да сподели частица от изкуството създадено встрани от сватбената върволица.

Индустрията сватбена фотография се развива с годините, така че за двойките с предстояща сватба им е много по-лесно да общуват с фотографа и заедно да планират стила, в който ще се заснеме събитието, но и малките мечтани моменти от двамата младоженци. Опитът на фотографа бързо ще преведе на езика на изкуството техните желания и ще ги реализира в сватбения ден.

Трудно би било да начертаете предварително как би се случил ден с толкова много емоции. Младоженците може цял месец преди сватбата да се опитват да наредят събитието, накрая обаче всичко се случва като с магическа пръчка и точно на мястото си е сватбеният фотограф, за да го заснеме и да го предаде за поколенията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>