Светото Богоявление

На 6 януари Православната църква празнува Богоявление. При Кръщението Господне в река Йордан на света се явява Светата Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух

Бог Отец говори от небето на Сина си. Синът е кръстен от св. Йоан от Предече Господне и Светият Дух слиза върху Господа под формата на гълъб. От древни времена този празник се нарича Ден на просвещението и Празник на светлините, защото Бог е Светлина и се явява, за да просвети „тези, които живеят в тъмнина и сянка на смъртта” (Евангелие от Матей) и да спаси падналия човешки род по благодат.

В древната църква е било обичайно да се кръщават онези, които са били катехумени, в поклонение на Богоявление, тъй като Кръщението е духовното просветление на хората. Началото на празника Богоявление датира от апостолските времена. Той е споменат в апостолските писания. Свидетелството на св. Климент Александрийски за честването на Кръщението Господне и нощното бдение преди този празник е запазено от 2 век.

През III век, на празника Богоявление, са известни разговори по време на богослуженията на светия мъченик Иполит и св. Григорий Чудотворец. През следващите векове – от 4 до 9 век – всички велики отци на Църквата – Григорий Богослов, Йоан Златоуст, Амвросий Медиолански, Йоан Дамаскин – провеждат  специални беседи за празника на Богоявление. Свети Йосиф Студит, Теофан и Византия написват много химни за този празник, които се пеят и сега по време на богослуженията.

Монахът Йоан Дамаскин казва, че Господ е кръстен не защото Самият Той е имал нужда от очистване, а за да „погребе човешкия грях с водите“, да изпълни закона, да отвори тайнството на Светата Троица и накрая да освети „водната природа“ и да ни даде образа и примера на Кръщението… Светата църква на празника на Кръщението Господне утвърждава вярата ни в най-неразбираемата тайна на Трите Личности на Единния Бог и ни учи да изповядваме и прославяме еднакво Светата Троица, Съществена и Неразделна; изобличава и унищожава заблудите на древните лъжеучители, които са се опитвали да прегърнат Създателя на света с мисъл и човешка дума.

Църквата показва нуждата от Кръщение за вярващите в Христос, възпитава чувство на дълбока благодарност към Просветителя и Пречиствателя на нашата грешна природа. Напомня ни така, сякаш нашето спасение и очистване от грехове е възможно само със силата на благодатта на Светия Дух и затова е необходимо достойно да съхраним тези благодатни дарове на Светото кръщение, за да запазим чистотата на онази скъпоценна дреха, за която ни казва празникът на кръщението: „Елитите се кръщават в Христос, в Христос се обличаме “(Гал. 3:27).

Всички помним традицията да се гмурнем в ледената вода на Богоявление, но всеки от нас след къпане в светата Богоявленска вода не бива да забравя какво Господ иска да ни покаже чрез извършване на тайнството Кръщение. Нека светлината на света да влезе във всеки дом в Богоявленската нощ.

Източник: https://ikonopis.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>