Съдове и кухненски аксесоари: Основни правила за избор

Керамичен тажин

Средната жена прекарва от 2 до 5 часа в кухнята всеки ден. Разбира се, благодарение на „умната“ технология това време е намалено, но във всеки случай кухнята е вълшебно място, където се случва магията – готвенето. И за да може и тази магия да доставя удоволствие на магьосницата и нейния антураж, имаме нужда от подходящи материали под ръка, тоест кухненски прибори и аксесоари.

 

В магазина за съдове за готвене очите ни буквално „бягат широко“ от изобилието от кухненски прибори. Започваме трескаво да се втурваме между рафтовете, понякога купувайки напълно ненужни неща, а когато се приберем вкъщи, изведнъж осъзнаваме, че лесно можем да се справим без един или два закупени артикула. Но това, което е много необходимо, просто сме пропуснали. За да не се случи това, подготвихме тази статия, за да определим необходимия минимум от кухненски прибори, които всяка домакиня трябва да има за приготвяне на всяко ястие: от лека закуска до шикозно угощение. Основното правило при избора е да не спестявате. В крайна сметка кухненските прибори са онези предмети, от които зависи не само доброто настроение, но и здравето.

 

Тенджери

 

Всеки разбира, че е трудно да се сготви пакет паста в литрова тенджера, а едно яйце в петлитрова тенджера е просто неудобно и не е рационално, така че в кухнята трябва да има поне три тенджери:

 

– Големи 4-5 литра, ще са необходими за готвене на супи, компоти;

– Средни, 2-3 литра – за приготвяне на гарнитури и зърнени храни;

– Малъки, 1-2 литра – на набиране и нагряване, за варене на яйца и други дребни съставки.

 

Керамични съдове

 

Керамичните съдове набират все по-голяма популярност – те са изящни като дизайн. Удобни са за сервиране, поднасяйки ястия от печката или от фурната направо на масата.

 

Тигани

 

Мечтата на една домакиня е комплект тигани. Никоя домакиня не може да мине без добър тиган, защото вкусът и качеството на ястията, приготвени върху него, ще зависят от това колко качествен и солиден се окаже вашият кухненски помощник. Добрият тиган е прекрасна храна. Само в добър тиган месото ще се изпържи равномерно, картофите ще се окажат със златиста коричка, дори обикновеното бъркано яйце ще зарадва не само с вкуса си, но и с отлично изглед. За да приготвите различни ястия, ще ви трябват тигани с различни размери и дълбочина.

 

 

 

Голям тиган за задушаване на месо. Желателно е да е дълбоко и с дебело дъно. Оптималното съотношение на дебелината на дъното и стената: 6 мм и 4 мм. В такъв тиган се създава ефектът на избледняване: храната е по-сочна, запазват се повече полезни вещества и витамини.

 

Среден тиган за зеленчуци, чийзкейкове

 

Необходим е среден тиган за бързо пържене – зеленчуци, палачинки, чийзкейкове и др. По-добре е да закупите такъв тиган с ниски страни, за да е по-удобно да се разбърква и обръща храната.

 

Малък тиган за бързи закуски и вечери

 

Малък тиган за омлети и всякакви други бързи закуски и закуски. Желателно е тиганите да са незалепващи, с удобна незагряваща дръжка и капак, който пасва. Бихме искали да обърнем внимание на факта, че диаметърът на тигана, като правило се посочва от размера на горната част на страната. Така дъното на тигана може да е по-малко, ако се стеснява надолу. Когато купувате тиган без капак, се ръководете от посочения диаметър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>