Храната от основните християнски обреди

Всяка националност има свои собствени традиции и ритуали. Понякога използват ястия от националната кухня. Определени ястия трябва да присъстват на всеки празник или на всяко конкретно тържество или събитие.

За съжаление, повечето от древните ритуали не са достигнали до наши дни.

Гръцката дума „кутия“ може да се преведе като „варено жито“. Тази каша с плодове и ядки се сервираше на погребения. Това ястие съществува от дните на Византия и остава актуално удоволствие и до днес. Храната за определени церемонии е символ на настъпилото събитие.

Отдавна са известни повече от една рецепта за приготвяне на кутия. Различните му методи за готвене и имена не променят същността. Това ястие винаги се сервира на чествания, но на славянските народи се сервира кутя на сватби и по случай честването на раждането на дете. Тези свещени ритуали винаги са придружени от ритуална храна.

Семената на растението от древни времена символизират нов живот или прераждане. Те са подобни на човешкия живот, за да се роди, той трябва да влезе в земята. Пшеничните семена в това национално ястие символизират безсмъртието. Други вкусове в ястието също имат свое предназначение. Стафидите например също са свързани с вечния живот, а плодовете са семена – началото на нова житейска история.

Ядки и маково семе носят подобно значение. Събуждането и погребението за славяните са прераждането на човешката душа. Раждането на дете е началото на живота.

Следвайки една от рецептите, можете да приготвите кутия със сладко ястие. За целта добавете достатъчно количество мед към готовото ястие. Меденият пълнеж на Кутя символизира сладостта и рая на вечния живот.

Според древните вярвания мъртвите души на небето получавали всички неземни удоволствия, недостъпни в обикновения човешки живот. Обикновено различни добавки се добавят много щедро и богато към кутия: ядки, мед, плодове, плодове, маково семе. Богатството и благосъстоянието на семейството пряко зависи от това.

Когато канеха гости на масата, под всяка купа с поднесеното ястие се слагаха по няколко класове жито. Впоследствие хората пазеха тези подаръци много дълго време, за да защитят собственика от различни неприятности. По време на празника всички домашни животни и птици бяха хранени с кутия. Вярваше се, че ще наранят по-малко. Кутя със сигурност е била доведена в къщата на други роднини и приятели, ако са живели на друга територия.

Има два вида ястия от кутя: възпоменателни и вечерни. Нито един празник не беше пълен сред християнските народи без кутия. Всеки път се готви по различни начини, съставките се сменят и добавят.

Има особено много празници през зимата. Кутия за честването на светия празник на Коледа беше приготвена на постни продукти, тъй като Светият пост все още продължи. Преди Нова година беше приготвена най-богатата и щедра кутя. Това ястие символизираше добра реколта и плодородие през следващата година. По време на храненето те винаги са си спомняли своите починали предци.

Кутя Богоявление сред християните винаги е бедна, приготвена във вода с малко стафиди. Ако водата за кръщение все още не беше осветена, християните не можеха да ядат други ястия освен кутя. Православната кутия винаги е била освещавана в църквата. Той беше сервиран през първата седмица на Великия пост. Славяните дори извършвали обреди за гадаене в кутия.

Поменна кутия бе връчена на всички на възпоменанието с добри спомени за починалия. Всички гости трябва да са опитали поне лъжица кутия.

Много традиции за готвене на кутя вече не са актуални, но въпреки това те имат място да бъдат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>