Аз ли избирам своя кармичен хороскоп в настоящето

Въпросът е доста философски, а не толкова ежедневен, колкото звучи. Разбира се, имам предвид не буквалната поръчка на кармичен хороскоп при гуру или астролог, а по скоро, аз ли пиша своя личен кармичен хороскоп?

Според философията и доктрината на кармата, ние сами определяме своя път и стъпките на страданието в този живот. Всичко е базирано на връзката между натрупан опит в предходен живот и настоящето му проявление. Ако в предходен живот съм бил лош човек, завистлив и злонамерен силно вероятно е сега в този живот, да изкупвам това, страдайки и въртейки се в кръг, който не ми позволява да се измъкна от тази болезнена спирала.

Ако погледнем от по-висока позиция на кармичния хороскоп ще си зададем въпроса, ако всичко което изживявам в момента е микс от дела, които върху които нямам контрол, то каква е гаранцията, че натрупания опит ми помага, за да се измъкна от това и да заживея щастливо.

Надявам се, всеки от нас, да живее в мир със себе си и да изпитва усещане за непълноценност, но уви не винаги е така. В един кармичен хороскоп, моя близка беше получила много конкретната хипотеза, че днешните болести, които я мъчат са продукт на изминали преди два живота страдания?! Връзката е доста посредствана и не доказателствена.

По тази причина единственото, което ми хрумна да й споделя е краткият въпрос – и ти наистина ли смяташ да живееш с тази идея до края на живота си.

Не знам дали хората, които вярват в кармата и прибягват до правенето на кармичен хороскоп са анализирали идеята за безсилието на подобна хипотеза. Би следвало отговорът да е положителен. Не мога да приема, че човек би могъл да живее с бремето на това, че преди две хилядолетия се е удавил в дълбоки води и по тази причина две хиляди години по-късно не иска да се научи да плува. Това е крайно ограничаващо и по същността си доста песимистичен и пораженски начин да опишеш живота си.

Ако решите да направите своя първи кармичен хороскоп си задайте въпроса, какво търся в него? Искам ли да се освободя от отговорността на собствените си решения и да прехвърля акцента върху моето Аз живяло преди столетия.

Или ще погледна отговорно към дните си на тази земя и ще се опитам да живея пълноценно тук и сега. Аз бих избрала да направя второто.

За мен закона на привличането е по-силен от закона на кармичната предопределеност и искрено бих се притеснила да позволя съзнателно в главата ми да се заселят мисли за безпомощност и невъзможност за себе познание и себе реализиране.