Алое в саксия за в къщи

aloe-v-saksiy1Алоето може да е едно от най-известните растения, от които се правят най-различни билки, лекове за тялото, разкрасителни кремове и т.н., но защо да не го разгледаме и като забележително красиво растение за дома.

 

Неговите ‘корени’ възможно се проследяват до Африка и нейните тропически и горещи места, но днес, алоето може да бъде отглеждано в саксия вкъщи. Заради ‘бодливия’ му външен вид, хората често го бъркат с кактус, но то е част от красивото семейство на цветните растения Asphodelaceae.

 

Разновидността  Aloe vera (нарича се така, за да се разпознава като лечебното алое) е много толерантна в градска среда. То обича силната слънчева светлина, но може да се справя и със слаба светлина. Процъфтява при по-рядко поливане, а преполиването може да го умъртви.

 

В домашни условия можете да го отглеждате в неглазирана керамична саксия,   защото тя позволява почвата в саксията да се изсуши по-бързо. Също така е добре саксията да има дренажни дупки на дъното си. Изберете по-голяма саксия, за да има място за корените.

 

Що се отнася до почвата, която Алое вера ‘изисква’ е суха, добре подсушена, песъчлива. Можете да миксирате 50 на 50 пясък и почва за засаждане. Качеството на почвата е много по-важно за живота на Алое вера отколкото светлината. Затова е много важно как поливате самото растение.

 

Обикновено през лятото и пролетта следва да поливате веднъж на две седмици. Като може да има лека вариация в дните, защото трябва почвата да е добре изсъхнала преди да поливате наново. Това значи че през есента и зимата поливането може да се разреди. Отпуснатите или кафяви цветове на алоето са признак на преполиване.

 

Все пак е добре през лятото, когато саксията е навън, да не е поставена на целодневна слънчева светлина. Поставете алоето там където има шарена сянка, за да може при промяната на слънчевото положение през деня, то да може на порции да изпитва благодатта на слънчевите лъчи.