Билки за хемороиди

Хемороидите представляват възпаление на вените на ректума и ануса и обикновено от това неприятно заболяване страдат хората, които водят заседнал живот, имат фамилна обремененост или страдат от запек. Хемороиди се появяват и след вагинално раждане като следствие от напъните по време на родовата дейност.

Вените, които се възпаляват в ректума се наричат вътрешни хемороиди, а тези около ануса външни.

Симптомите са парене, сърбеж, болезненост в тази област като най-неприятно и силно се изразяват след дефекация.

Съществуват доста методи за облекчаване на тези състояния, като най-ефикасни са билковите промивки на ануса с билки за хемороиди.

билки-за-хемороиди-bql-ravnecБилката бял равнец се препоръчва от лечители и лекари поради антибактериалното действие, което оказва върху кожата на засегнатите места. Баните се правят със специално приготвен разтвор от 100 гр билка бял равнец. Цялото растение се накисва във вода в деня преди банята. На сутринта накисната билка се вари. Охладената смес се използва за бани, които трябва да бъдат с продължителност поне 25-20 мин.

Австрийската билкарка и писателка Мария Требен препоръчва наред с баните с бял ранец, болните от хемороиди да приемат поне месец и половина 250 мл запарка от билката бял равнец, като приема трябва да бъде на гладно по три пъти на ден.

Други билки за хемороиди са отвара от бъз, лютивче, живовляк, пача трева, лайка, глухарче, овчарска торбичка. За облекчаване на неприятните усещания и болки от хемороиди можете да настържете добре измит корен от божур и да го оставите да престои за една нощ в затворен съд. Приемайте 1 к. л. от корена на гладно по два пъти на ден – сутрин и вечер. В случай, че ви е трудно да преглътнете настъргания корен, можете да смесите субстанцията с малко вода.

Добре е да промените начина си на хранене, в случай, че страдате от външни или вътрешни хемороиди. Наблегнете на храни богати на фибри, плодове и зеленчуци.