Бъдете модерни – три неща, които да прегледате, преди път с автомобил

avtomobil

С развитието на туризма автомобилистите все повече избират да пътуват зад волана. В допълнение към пътуването романтика от такива пътувания със семейството са значително по-евтини, необходими и не изискват дълги такси. Независимо от целта и продължителността на пътуването е необходима навременна и задълбочена подготовка на колата за дълго пътуване.

Какво да не пропуснете и как да поставите в ред „железния кон“, как да не направите някои типични грешки, нека научим сега:

Проверка на двигателя

Започнете подготовката си за дълго пътуване с най-важния монтажен възел. Ако е възможно, планирайте предварително компютърна диагностика на двигателя и свързаното с него гориво, отработените газове и други системи. Ако в резултат на проверката откриете грешки, ще имате достатъчно време да ги премахнете. При преминаване, анализирайте състоянието на акумулатора, нивото на зареждането и чистотата на терминалите. Ако вече повече от половината акумулатор е изтощен, по-добре го замените. Не забравяйте да проверите надеждността на компонентите на ремъчното задвижване. За поръчки на акумулатори, изберете адрес: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-blue-dynamic-60ah-prod1255.html.

Диагностика на основните системи на превозното средство

Следващият етап в подготовката на колата за дълго пътуване трябва да бъде насочен към състоянието на спирачната система, окачването и управлението. Особено актуални диагноза на предно и задно окачване, кормилен механизъм и диск са нещата, над които трябва да се направи диагностика. Когато шофирате на по-високи скорости по маршрута, трябва да сте сигурни в експлоатационната способност на спирачната система. За ваша безопасност проверете износването на спирачните накладки и спирачните дискове. Ако е необходимо, ги сменете преди дългия път. Направете проверка и на маслата: https://autoprofi.bg/total-quartz-5000-15w-40-4l-prod1579.html.

Проверка състоянието на колелата

Когато внимателно проверявате шасито на автомобила, не забравяйте да обърнете внимание на състоянието на гумите. Особено, ако гумата на вашите колела е била използвана за повече от един сезон. Не забравяйте, че според изискванията, остатъчната дълбочина на шарката на протектора на гумите трябва да бъде 1,6 мм. Страничните повърхности на гумата също трябва да са в добро състояние. Преди да излезете, трябва да изпомпате колелата до оптималното ниво. Дори ако гумите ви са в отлично състояние, при дълги пътувания по непознати пътища, може изведнъж да пробиете колелото. За да избегнете проблеми, уверете се, че резервната гума е в готовност при нужда. Не забравяйте, че джантите също трябва да бъдат проверявани, в случай на повреда е необходимо качествено валцуване с необходимото балансиране на всички колела.