Кошмарът на всяка домакиня – отпушване на канали

Застояла миришеща вода в мивката – кошмар за домакинята. Понякога по малко се изтича (вече има проблем) и съвсем спира да тече. Това означава, че има запушване в канализационната тръба.

Остатъци от храна, ако е в кухнята, или косми, парчета сапун и т. н., ако проблема е в банята. Преди всичко вината е в запушената канализация – най-често в коляното, където се натрупват всички отпадъци и препятстват изтичането на отпадъчните води.

Проблемът чака своето решение – отпушване на каналите. Преди всичко в такъв случай се възползвайте от химическите средства за почистване на канализацията. Те сега се намират в голямо разнообразие и всеки един от тях дава своя положителен резултат, стига да е избран правилно.

За да не се допусне грешка при използването на съответния препарат, той трябва да е съобразен с вида на тръбите и мястото на запушването.

При използване на химически средства за отпушване на каналите задължително да се спазва приложената инструкция за ползването им, както и правилата за безопасна работа с химически средства.

Вместо химически средства може да включите в действие добрия помощник – ръчната вакуум помпа.

Поставете гумената чашка плътно върху отвора на мивката и я покрийте с вода. Направете няколко движения нагоре – надолу. В резултат на създалия се вакуум насъбраните частици следва да се разбият и отнесат по канализацията.

Понякога запушването е малко и за отпушване на каналите може да се приложи някой от народните методи. Характерно за тях е, че винаги се прави някаква комбинация между сода за хляб, оцет или сол.

Насипва се, например, една чаша сода за хляб, добавя се равно количество оцет и се изчаква около половин час. След това се прави промивка с гореща вода.

При запушване дълбоко по тръбата ефективно почистване може да се направи със специалния тел за отпушване на канали. Гъвкавият стоманен тел се вкарва в тръбата и се правят въртеливи движения като постепенно той навлиза навътре в тръбата.

След известно време запушването е отстранено и водата започва да се изтича.

Периодичното промиване на мивката с гореща вода не позволява на мазнините да се задържат по стените на тръбите, а с това се намалява вероятността да се запушат.