Да поговорим за хомеопатия

homeopathyХомеопатията е медицинска система от знания, която е разработена от д-р Самуел Ханеман. За първи път той изпозлва тази дума през 1807 г. в своя студия, в която определя и значението на думата, произлищо от брака на две древногръцки думи (homeos- подобен, и patos – болест). От философията за самото лечение: ‘Подобното ще излекува подобно’, наследено от писанията на древногръцката школа, начело с Хипократ.

Основоположникът д-р Ханеман е работил в университета в Лайпциг в областта на химията и токсикологията, с благородната цел да направи медицината на неговото време ( жестока и нехуманна тогава), щадяща пациентите и осигуряваща по-добри резултати в лечението на различни болести.

Годините на усърден труд му се отплатили с открития от експериментите и наблюденията върху веществата, при които той открил, че безкрайно малки дози от даден елемент могат да излекуват болест към която същите вещества имат отношение.

Д-р Ханеман въвежда в практика духа на класическата хомеопатия, като сам изпитва върху себе си своите идеи и експерименти, от където извежда принципи, които са приложими и до ден днешен. Точно този хуманистичен дух е спомогнал за развитието на хомеопатията 200 години след споменаването й като самородна дисциплина в европейската медицина.

Особено благоприятно за съвременния бум на хомеопатията се явява развитието на високите технологии, чието приложение спомага за нови открития и приложения на хомеопатията, както и за потвърждения на факти, които са предполагали опозиционни настроения срещу хомеопатията през годините.

Статистиката показва, че хомеопатията е въведена като част от медицинската практика в 85 страни по света, а не малко университети в западна Европа предлагат обучение на млади кадри в дисциплината.

Хомеопатията набира скорост и в България, заради отварянето на пазара и образоването на значителен брой специалисти. Фармакологичния бизнес също се отвори за продажбата и разпространение на хомеопатични медикаменти, вижте някои от тях на сайта на Белл Хомеопатия.

Все пак един от гарантите за успех на хомеопатията е работата с истински специалист хомеопат, който да следва законите и предписания, така че да не оставя съмнения в професионализма си и да не лишава пациента от възможността да се ползва с пълни шепи от благотворното въздействие на хомеопатията.