Зацепване на двигатели

При зацепването на двигателя трябва да се обърне внимание на факта, че клапаните не могат да ударят буталото, защото горивната камера е в главата и има достатъчно разстояние. При зацепването трябва да се следи дали по време на извършване на дейността не се е получило разминаване в синхронизацията с един зъб. Ангренажният ремък трябва да бъде опънат достатъчно силно по-посоката на въртене, в противен случай центровката става грешна още преди ремъкът да е стегнат. Ремъкът трябва да е максимално опънат откъм посоката на движение и тогава трябва да се синхронизират двете шайби (зъбни колела) по белезите.

Когато ремъкът се стегне и се завъртят няколко оборота, ако изместването на белезите се запазва едно и също при всеки оборот, това означава, че ремъкът и зъбните колела не са зацепени правилно първоначално. Ако при всеки следващ оборот отклонението на белезите става все по-голямо, това означава, че едно от двете зъбни колела не е оригинално, а е подменено.

Ако нямате опит и рутина относно зацепването на двигатели, най-добре се доверете на професионалисти, които да направят тази процедура. Без нужните знания и инструменти за зацепване може да ударите клапаните, да счупите буталото и да нанесете непоправими щети по автомобилния двигател.

За да се извърши зацепването на двигателя, са необходими фиксатори на валовете – в противен случай процедурата няма да може да бъде изпълнена. При зацепването е нужно да се маркират коляновия вал и разпределителните валове. Правилното зацепване на двигателя осигурява по-добрата работа на автомобила като цяло, по-дългия живот на частите в него, по-ниския разход на енергия и по-комфортното шофиране на пътя.

Зацепването на двигателя е дейност, която изисква повишена концентрация при изпълнение, знания, умения и наличието на специални инструменти. Ако по време на работа на автомобила се установи, че двигателят е разцентрован, то валовете трябва да бъдат освободени, за да се затворят клапаните. След това е необходимо коляновият вал да се превърти, докато стопорът влезе целият. Валовете се застопоряват по специална схема, която е необходимо да се знае, след това шайбата отново се сваля, ремъкът се слага по указан ред, шайбата се поставя отново, ремъкът се натяга и зацепването е готово.

Автор: webselo.com