Знаем ли правилно да пазаруваме

Може би не знаете, но добрите търговци не правят нищо случайно. Те използват много умело психологични прийоми за спечелване на клиентите и често се оказвате с куп нежелани покупки, за които не можете да обясните защо сте си купили.

Ако и клиентите знаят поне част от тези психологични принципи могат лесно да се измъкнат от търговските капани. В противен случай ще се стигне до необмислено и излишно микрокредитиране, което после ще затрудни бюджета.

Колкото и странно да е, условията в магазина като музика, време, температура и аромат оказват решаващо влияние върху клиентите и решението им за пазаруване. Затова в някои магазини се чувствате като цар и с удоволствие давате много повече пари, макар и стоките в него да са по-скъпи.

Запитвали ли сте се защо в повечето магазини звучи някаква музика? Тя никак не е случайна. Според психолозите, силната музика отблъсква клиентите. Тя ги кара по-бързо да напуснат магазина, пазарувайки набързо. Прекалено тихата музика също не дава добри резултати.

В повечето големи магазини днес се използва приятна и ритмична музика, която не ангажира допълнително вниманието на клиента, а го кара да се отпусне. Оказва се, че всичко се следи и когато в магазина се съберат повече хора, започва да звучи по-бърза музика. Така клиентите инстинктивно започват да се движат по-бързо и  да освобождават място на следващи. Когато не е толкова натоварено, звучи по-лека и бавна музика, което кара клиентите да отделят повече време на стоките по рафтовете.

Търговците се стараят да не пускат в магазините си музика, която навява тъга или изразява агресия. Този тип музика определено ще намали продажбите, защото ще отклони вниманието на купувачите от стоките.

Ароматите същи имат ключово въздействие върху клиентите. Те могат да прогонят тревогите и да накарат купувачите да се чувстват удобно дори и в най-претъпкания магазин.

Много магазини за хранителни стоки използват умело аромата на изпечен хляб или сладкиши, за да накарат клиентите в магазина да се активизират по отношение на пазаруването.

Не без влияние е и осветлението. То привлича вниманието върху точно определени стоки. Най-подходящата температура в търговските помещения, която подтиква хората да пазаруват по-интензивно е 20 градуса. Лятно време, когато навън е адска жега, тази температура кара клиентите да стоят повече в магазина.

Знаейки всички тези търговски трикове, вероятно ще можете да устоите на желанието си за купуване на ненужни неща следващият път, когато влезете в магазин.

Най-правилният начин за пазаруване е да си направите списък с нещата, които трябва да купите. След като вече сте в магазина, не се отклонявайте от този списък. В началото ще ви е трудно, но постепенно ще привикнете и сами ще се ограничавате от излишните разходи.

Ако все пак се налага да направите някоя мащабна покупка и не разполагате с нужните ви пари, потърсете уважавана компания за кредитиране и вземете пари назаем. Този заем ще изплащате след пазаруването на удобни за вас месечни или седмични вноски. През това време ще сте направили ремонт или преобзавеждане на  някоя от стаите в дома си. Обикновено по-големите покупки са свързани с тези причини. Никой не се осмелява да търси микрокредитиране, за да се разходи по магазините в мола ей така, просто за удоволствие.

Това би било изключително неразумна постъпка и пари, хвърлени на вятъра. Не е оправдано да плащате толкова високи лихви, за да си купувате модни дрехи или ненужни предмети. Както всички знаем, кредитните компании предлагат кредитите си с високи лихви, доста по-различни от тези на банките. Вярно е, че кандидатстването е опростено максимално, но това не означава, че трябва да взимате кредити без основателна причина.

Когато имате нужда от финансиране, позвънете на телефоните на CITYCASH, споделете за какво ви е необходимо и намерете най-подходящия продукт за вас съвсем обосновано.