Избягвайте възможните грешки в изграждането и поддържането на онлайн репутацията

Онлайн репутацията на една компания, както и повечето неща, които са полезни, може да бъде трудна за изграждане, но сравнително лесно може да се разбие. Интернет дава на потребителите глас, който е широко разпространен и непосредствен, а един негативно ревю на клиентите, недобра публикация в блог, лош коментар може да са напълно достатъчни, за да сринат онлайн репутацията Ви.
Ако сте сериозни в управлението на онлайн репутацията на фирмата си, трябва да избегнете следните грешки.
Пренебрегване на коментари и рецензии
Едно от предимствата на това, че имате онлайн присъствие за бизнеса си, е, че Ви се отдава възможност да изградите и поддържате връзки с клиентите си. Когато клиентите отделят време, за да оставят обратна връзка за бизнеса Ви, независимо дали са коментарите са положителни или отрицателни, трябва да отговорите. Ако не полагате усилия да ангажирате клиентите си, тяхното одобрение и доверие ще се влошат и репутацията Ви ще пострада.
Отговорете подходящо на отрицателните отзиви
Има различни причини, поради които хората оставят негативни коментари и отзиви. Някои може да са от така наречените троли. Някои може да са Ваши конкуренти. Но някои от тях могат да бъдат действителни клиенти с легитимни оплаквания. Възможно е да се изкушавате да се изправяте лице в лице с разярен клиент, но имайте предвид, че оплакването и Вашият отговор ще се видят от много хора. Независимо колко оправдани чувствате, че сте, излизайки като ядосан или отблъскващ, ще навредите само на себе си.
Най-добрият подход е да изчакате, докато се успокоите, преди да отговорите ни съветват от SERM.bg. Извинявайте се на клиента и обяснете какви стъпки сте предприели, за да коригирате проблема. Дори ако проблемът е нещо, което не е под Ваш контрол, просто признаването на оплакването може да доведе до по-дълъг път към възстановяване на доверието и подобряване на онлайн репутацията Ви.
Плащате клиентите да преглеждат Вашия бизнес
Плащането на някой, който да напише онлайн ревюта за Вашия бизнес, не е законно. Ако Ви разкрият, че коментарите платени, това подлежи на санкции. Съгласно указанията за одобрение на Федералната търговска комисия (FTC), ако рецензентът е бил компенсиран от бизнеса Ви, той трябва да го оповести в прегледа. Такъв вид компенсации е предлагане на брой, купони, отстъпки или безплатни продукти за положителни коментари.