Интериорни врати – начин на отваряне, монтаж

Практически при всеки основен ремонт в жилището се прави и смяна на интериорните врати. По такъв начин може не само да се обнови дизайна на помещението, а и да се подобри неговата функционалност.

Благодарение на това, че сега има голямо разнообразие от различни видове конструкции, стаята може да се направи визуално по-голяма, да бъде по-светла, да се промени интериора.

При избор на интериорни врати следва да се оценят следните показатели:

– външен вид на изделието;
– неговата конструкция и функционалност;
– качеството на материала, от който е направено;
– цена на изделието.

Според използвания материал за направата се различават следните видове:

– дървени;
– стъклени
– фурнирни;
– ламинирани;
– от PVC.

В зависимост от начина на отваряне – затваряне се различават няколко вида.

Летящи интериорни врати – тази конструкция е най-разпространена поради лесния начин на функциониране. Могат да бъдат с едно или две крила. В зависимост от посоката на отваряне, те са десни или леви.

Плъзгащи интериорни врати – подходящи са за помещение с малка площ. При отваряне тези изделия не намаляват полезната площ на стаята. Актуални са за кухня, гостна, както и за зали. За разлика от летящите конструкции, този вид имат един съществен недостатък – ниска звуко- и топлоизолация.

Сгъваеми – отварят се като „хармоника”, не заемат пространство от стаята. Подходящи са както за офиса, така и за дома. Често такива изделия се използват за гардеробната.

Въртящи конструкции – преди всичко се монтират в обществени заведения.

Монтирането на интериорните врати е много отговорна дейност. Желателно е да се направи от професионалист, представител на фирмата, от която е закупено изделието.

Понякога собствениците решават сами да се справят с монтажа.

Най-напред е необходимо да се направят всички необходими замервания – ширина, височина и дълбочина. Данните се съпоставят с габаритите на закупената врата.

Желателно е тези замервания да се направят преди покупката, за да се избегнат някои допълнителни работи.

Ако все пак се появят различия между изделието и определеното място за поставяне, следва да се поработи допълнително.

Демонтира се старата врата внимателно.

Дървените клинове позволяват да се монтира касата. Поставя се конструкцията за да се отбележи мястото на пантите.

След поставяне на пантите и приключване на монтажа, се запълват всички свободни места с монтажна пяна, за да се осигури необходимата шумо- и топлоизолация.