Как да овладеем късогледството при децата

Често срещан проблем при децата от ранна ученическа възраст е наличието на късогледство. Има начин да се спре прогресивното увеличаване на диоптрите, но всичко зависи от родителите и децата.

Ето няколко съвета:

  1. Накарайте децата си да прекарват повече време в игра навън, без да носят очилата си, за предпочитане някъде, където могат да гледат далеч като някой парк, например. Това важи и за възрастните. Трябва да се движите, когато сте навън. Разходката е полезна. Седенето на сгъваемия стол не е толкова добър вариант, но е много по-добре, отколкото да седите вътре.
  2. Престанете да използвате изрази от сорта „Очите ти са много зле.“ „Ще се наложи да носиш наистина силни очила.“ „Зрението ти се влошава все повече.“

Заменете ги с изрази като: „Като че ли зрението ти се стабилизира“, „Има голяма вероятност зрениието ти да се подобри“.

  1. Карайте децата да савалят очилата си възможно по-често. Това може да става, когато се хранят или си говорят с приятелина пейката. Нека не ги носят непрекъснато, освен ако не е абсолютно необходимо, за да видят нещо, което не можете да видите ясно без тях.
  2. Когато работят на компютъра или наблюдават нещо съвсем наблизо, няка правят паузи и да поглеждат навън през прозорец или толкова далеч, колкото могат.

Мнозина споделят, че виждайки как зрението им се подобрява занчително през последните месеци, ще го възприемат като невероятен дар. Всяко намаление с 0.75 диоптъра е като нов свят, който се отваря към тях.

Ще са особено изненадани като установят, че само само след няколко месеца тренировка на очите, могат да използват компютъра без очила. Могат ясно да виждат улични знаци и табели, които преди са виждали само размазни.

Това не е илюзия, а начин да се тренира очния нерв и да започне да фокусира добре и отдалеченеите предмети. Не случайно офталмолозите твърдят, че късогледството не е заболяване.