Конвектори – икономичният начин за отопление

otoplenie-s-konvektoriТърсите икономичен начин за отопление на стая и като цяло на жилището си? Избирайки най-доброто, ще спестите пари от сметката си за ток, но ще повишите и безопасността си. За да пестите пари както трябва, уредите, които използвате трябва да са преносими, да са с различни опции за контрол и прочие.

Предназначението на тези печки е да се слагат в дадена стая, в която трябва да е топло. Ако имате четири стаи, може да отоплявате дневната си и спалнята си, докато другите две стаи не трябва да се използват. Най-популярните варианти са – конвектори, духалки, печки на газ.

Какъв вид печка да си купя?

Има няколко типа, които вече споменахме. Всеки вид има своите характерни черти, като вие трябва да ги познавате, за да направите точният избор. Ето какво трябва да занаете за всеки вид:

Конвектори – те са най-добрата опция, тъй като с лекота затоплят цяла стая, имат опции за контрол на температурата и вентилатор, с който да ускорите затоплянето и разпределението на топлия въздух.

Печки с реотани – те използват реотани от различен тип и топлят силно, но са подходящи само за директно затопляне на определен предмет или част от помещение. След като изключите уреда, топлината изчезва много бързо.

Печки на газ – използват пропан бутан или природна газ в бутилки. Главното им предимство е липсата на нужда от електричество, но имат и отчетливи недостатъци. Много са тежки, има немалко рискове за пожар, замърсяват въздуха, а и бутилките не са приятни за разнасяне и зареждане в студените дни.

Конвекторните печки и радиатори са най-безопасни от трите главни категории. Те са и най-ефективни. От тук нататък ще се фокусираме изцяло върху тях, защото са най-добрият вариант за вас по отношение на инвестиция и възвращаемост.

Какво да имаме предвид при покупка на конвектори?

Преносимост и функционалност

Моделите са доста леки и лесни за пренасяне, между различните помещения. Изберете модел, който ще ви бъде удобен за използване в различните помещения. Разгледайте какви термостати се представят и какви режими на работа се предлагат като мощност.

При изборът на точен модел ще можете да имате умна печка, която да се регулира сама и да може да работи с различни нива на мощност. Това ще ви донесе по-ниски сметки на ток, ОБЕЗАТЕЛНО!

Безопасност

Повечето модели са оборудвани със защити от прегряване. Използвайте качествени контакти и удължители, като е добре да включвате конвекторите самостоятелно, без други уреди, за да се избегне претоварване на мрежата. Не покривайте конвектора по време на работа и не слагайте запалими неща над и около него. Това е единственото, което трябва да знаете.