Лесно ли е да се намерят модерни дрехи за дебели в реалния свят?

moderni-drehi-debeliПоследните статистически данни показват, че около 67% от потребителите в световен мащаб са с по-едро телосложение от приетото за стандартно. Това ни задължава да си зададем въпроса лесно ли е да се намерят качествени, удобни и освен всичко друго, модерни дрехи за дебели хора? Принудени ли са дебеланковците да стоят встрани от модните тенденции, и ако не, то къде могат да се облекат по последна мода?

Какво ни предлага реалността?

Магазините в реалния свят се стараят да задоволят нуждите на хората с нестандартна фигура по отношение на облеклото. Те включват в асортимента си и артикули с размери, подходящи за по-пълни мъже и жени, но можем да спорим доколко визията им отговаря на модните тенденции в момента.

Необходимо е да направим едно много важно уточнение. Жените, които смятат себе си за дебели, се делят на две основни групи – по-възрастни, чиято цел е да скрият своите недостатъци, и по-млади – решени да покажат на света, че се приемат и обичат такива каквито са. Втората категория дами отказва да носи поли, рокли, блузи и панталони, които са твърде широки, в тъмни цветове и доста зле ушити.

Потребителките на възраст между 16 и 35 години споделят, че предлаганите в моловете и модните бутици облекла не отговарят на техните изисквания. Моделите с актуална визия рядко се намират в по-големи номера, а тези с XXL размери са далеч от представите им за модерно. С много малко изключения, реалният свят не предлага добър избор от модерни дрехи за жени, смятани от обществото ни за дебели.

Каква е алтернативата?

За радост на дамите с по-пищна фигура, възможност за намиране на модерно, а често и марково облекло с техния размер има. Бумът на онлайн търговията позволи на по-пълничките купувачи да открият специализирани сайтове, където дрехите са предимно с големи размери. Там облеклото е подбрано така, че да се отговори на нуждите на мъжете и жените от всяка възрастова група.

Магазините, предлагащи модерни дрехи за дебели хора имат добре разработена дистрибуторска мрежа. В каталога им могат да се намерят маркови облекла с актуален дизайн и разцветки, включително бельо, бански костюми, връхни дрехи и дори обувки. Размерите отговарят на Plus Size номерацията, за разлика от тези на китайските стоки, където размерът XXL не означава абсолютно нищо.

Сайтовете, предлагащи облекла с голям размер се делят на две групи – такива за дрехи втора употреба и за чисто нови изделия. И двата вида онлайн магазини имат своите предимства. В тези, продаващи секънд хенд стоки е по-вероятно да се намерят оригинални изделия на престижни марки, внос от САЩ и Западна Европа. Цената на дрехите втора ръка е също доста по-достъпна за редовия български потребител.

Специализираните сайтове за неупотребявано макси облекло имат предимството да бъдат приемани за по-престижен тип магазини. От тях пазаруват хора с всякакви финансови възможности. Изборът на модели, десени, разцветки и номера е практически неограничен. В тях е възможно да се открие модерно ежедневно и спортно облекло, както и строго официални мъжки костюми и дамски рокли.

След като търговските обекти във физическия свят не могат да откликнат на изискванията на дебеланковците, тези, опериращи във виртуалното пространство ще набират все по-голяма скорост. Това, че нечие тяло не се вписва в установените норми не означава, че неговият притежател трябва да се откаже да се облича модерно и стилно, въпреки нестандартната си фигура.