Масивно дърво за интериорни врати

Интериорните врати са важен елемент от интериора на жилището. От какъв материал ще бъдат, какъв модел или какъв цвят – все фактори, с които трябва да се съобразявате при техния избор.

Най-различни са изделията според материала, от който са направени.

Най-качествени са тези от масивно дърво. Те могат да са от дъб, бук, ясен, клен, бор, ела.

Дъб – от този вид дървесина се получават качествени и дълготрайни конструкции. Имат различна разцветка. Особеност на дъба е неговата склонност към потъмняване във времето. Това трябва да се има предвид при закупуване на изделие от дъб.

Букът както дъба, се отнася към ценните дървесни видове. Изделията и от дъб, и от бук имат висока цена, но се отличават с добри качества и дълги години на ползване. Цветовете на този вид са предимно светли.

Траен, здрав, но податлив на обработка е ясена. От него могат да се направят сложни и извити форми. Отнася се към качествения и надежден дървесен масив.

Клена, както и ясена, е ценен дървесен вид, малко му отстъпва в цената. Често купувачите предпочитат интериорни врати от клен.

Бор – от всички видове иглолистни дървета той е най-качествен и има приемлива цена.

Ела – отнася се към евтината дървесина, съответно, и нейното качество е по-ниско в сравнение с другите видове дървесина от масив.

Всички дървени интериорни врати след направата преминават през довършителни операции, което подобрява техните качествени показатели. Тяхната повърхност се обработва с антисептични препарати и лакове за защита от влиянието на външните фактори.

Към предимствата на конструкциите от дърво могат да се отнесат:

– красив и респектиращ външен вид;
– екологично чисти;
– голяма здравина и трайност;
– интересен дизайн;
– добра топло- и звукоизолация.

Тези интериорни врати също имат недостатъци. Към тях могат да се отнесат следните:

– цена;
– чувствителност към колебанията на температурата и влажността;
– тежки са.

Сега се предлагат и намират голямо търсене изделия от дървесина от клен. Тези интериорни врати се правят чрез слепване на слоеве дървесина с лепило за дърво.

Изделията от такъв материал са по-евтини в сравнение с тези от масивно дърво.

В сайтовете на фирмите производители ще намерите много предложения за красиви, трайни изделия от масив, които ще създадат уют и спокойствие у дома ви.