Модата на 70-те – форма на колективна лудост

modaМодата безусловно е социално явление. Това особено ясно се демонстрира през 70-те години на миналия век. Невероятният калейдоскоп от стилове – от хипи до пънк – разкрива свободолюбие и бунтарски дух и оставя богато наследство в историята на модата.

Модата на 70-те е синоним на еклектика и стилово разнообразие. Тя е удивителна по своята природа. Понятията красота и индивидуалност се пречупват през смели типажи и модни силуети. Дизайнерите често се шегуват помежду си, че “модата на 70-те е форма на колективна лудост”. И наистина, само по такъв начин може да се обясни защо изведнъж хора, които до момента са носели съвсем нормални обувки започват да ходят на извънредно високи платформи. Или такива, които до момента са имали най-обикновени прически изненадващо решават да си правят разноцветни кичури и да вплитат мъниста в косите си подобно на индианците.

70-те години на XX век са преломен момент в световната мода. Именно в това десетилетие настъпва “новото време в модата”. Хипи движението набира скорост, младите хора, вярващи в свободната любов, създават своя собствена мода. Тя е своеобразният отговор на подрастващото поколение на ужасите на войните във Виетнам и Камбоджа. Хипарите носят цветя като украшения, обличат се в туники и предпочитат дрехите им да са унисекс.

В същото време друга част от обществото търси отдушник от бързите темпове на индустриалния живот и неизменно следващата го урбанизация. Представителите на тази прослойка започват да се наслаждават на живота в провинцията и съвсем естествено търсят хармония в естествения си контакт с природата. В техния стил на обличане доминират кънтри елементите. Новият “селски стил” в модата на 70-те се определя от изчистените модели, непретенциозните тъкани и ръчно ушитите дрехи.

Дизайнерите от своя страна се противопоставят на “стихийната улична мода” и започват да търсят вдъхновение в образите от киното. Те търсят завръщане към романтиката в модните течения и го откриват в стила на обличане на актьорите от класики като “Бони и Клайд”, “Великият Гетсби” и “Убийство в Ориент експрес”.

Автор: http://webselo.com – творческо писане.