Парфюмите се раждат в тъмнината

Скъпи парфюми
Скъпи парфюми

Хората се наслаждават на ароматите на парфюмите всеки ден. За тях те са част от тоалета и не могат да бъдат пренебрегвани. Маркови парфюми могат да се намерят къде ли не, стига човек да има желание. Лесно се намират и маркови парфюми на ниски цени. Изобилието на женски парфюми и мъжки парфюми е огромно. Малко хора обаче се интересуват от историята на парфюмите и си задават въпроса кога точно е започнала манията по производството и разпространението им и от къде.

Истината е, че парфюмите имат стара история, почти толкова стара, колкото е стара историята на човечеството. Първите парфюми са открити в древна Месопотамия и древен Египет. Датират от преди повече от четири хиляди години. В последствие те биват разпространени в Рим и Персия. Докато в Азия парфюмите се развиват без никакви проблеми, то в Европа нещата не стоят по същия начин. Парфюмите биват забравени в даден момент от историята. Една интересна случка успява да събуди интереса към тях и да ги разпространи отново на Старият континент, а и не само.
В древността в Европа заможните хора избягвали къпането. Смятало се, че то може да доведе до смърт. Телесните миризми обаче, както сега, така и тогава са съществували, а това притеснявало богаташите, защото неприятната миризма оставяла неприятно впечатление у хората, когато се събирали на различни балове и мероприятия.

Така една унгарска кралица попаднала в неприятната и унизителна ситуация да бъде обект на подигравки и смях от целият европейски елит, когато със неприятната си миризма тя се появила на бал в Будапеща. След разигралата се драма тя си тръгнала разплакана и се зарекла никога повече да не стъпи на подобно място. Един ден в ръцете на една унгарска кралица попаднало шишенце с благоуханна течност. Тя останала очарована от аромата. Поради тази причина тя заповядала на слугите си да направят за нея още такива аромати. Тя прозряла, че чрез тези аромати може лесно да се прикрива неприятната телесна миризма, както и това, че тези шишенца ще направят истински фурор в Европа. Слугите й започнали да работят денонощно и да издирват различни цветя и масла от които да извличат аромат. След няколко седмици в ръцете си тя държала няколко шишенце с прекрасни аромати. Преди поредният бал тя се напръскала с едно от тях. Този път интереса към нея от страна на мъжката част от присъстващите бил голям. Тя направила същински фурор, а отзвука от парфюмите бил толкова голям, че те бързо набрали интерес в цяла Европа. Така е и до ден днешен.