Разходка в лазурния свят на управлението на онлайн репутацията, където хората плащат за да контролират това, което виждате в Интернет

Има цяла индустрия, посветена на това, да правиш лоши неща в интернет, да изчезнеш тихо и да правиш хубави неща за човек или компания, така че те да изглеждат напълно легитимни, дори когато става дума само за PR увъртане.
Това е известно като „управление на онлайн репутацията“, а тези, които са добри в областта, могат да печелят $ 5,000 – $ 20,000 на месец само от един клиент.
Основният акцент в работата е да подмамим търсачките, предимно Google, да прокараме лошите новини по-назад в резултатите от търсенето, като оставим добри новини (някои от тях дори лъжливи) по-напред.
Управлението на онлайн репутацията може да включва всичко – от писането на позитивни статии, стартиране на уебсайтове за популяризиране на тези статии, фалшиви прегледи и предубедени статии от Уикипедия, за заздравяване на коментари и връзки на блогове и други сайтове.
Управлението на онлайн репутацията се използва от широк кръг от хора и компании, магазини, от майки и татковци, които се опитват да направят добри рецензии за знаменитости, политици, адвокати и дори технологични гиганти като Samsung.
„Имахме клиенти, които ни плащаха по 10 000 щатски долара месечно, за да можем да работим върху тяхната онлайн репутация“, каза ни бивш служител по управление на онлайн репутацията.
Работил съм в малка фирма за управление на онлайн репутацията, която имаше 35 клиенти. Повечето от тях плащаха по около 5 000 долара месечно, което се увеличаваше до около 175 000 долара на месец или 2,1 млн. долара годишно.
Друг човек ни каза, че има фирми, които плащат още повече. „Можете да получите такси от $ 10,000 до $ 20,000 на месец за индивидуално оздравяване на онлайн репутацията.“
До колко е пострадала Вашата репутация?

Процентът зависи от това колко е увредена репутацията, колко ежедневна работа трябва да се направи, за да се погребат лошите новини и очевидно колко пари човек желае да похарчи.
Най-много пари плащат актьори, адвокати, лекари и политици. Те наемат експерти по управлението на репутацията, когато най-добрите резултати от търсенето разкриват неща като съдебни дела или затвор, или други неудобни неща.