Строителство и нови строителни материали

Както много сектори в съвременния живот, много индустрии и браншове се ползват с революционни иновации, така и съвременното строителство очаква своите нови материали. Не че нещо ще се промени чак толкова на външен вид. Всяка страна ще продължава да строи според културните си модели и според възможностите на своите собствени архитекти, проектанти и строителни фирми, но материалите от ново поколение, които ще навлязат в строителния бранш, просто ще носят повече здравина, икономичност, щадене на околната среда и много други ползи. Нека да видим какво се задава.

Нов дървен материал – полупрозрачен – може да се ползва на направата на дограма, прозорци и дори слънчеви панели. Дървото се получава като се премахва облицовката на дървения фурнир и след това се изпълнява технологична обработка в микро мащаб. Това дърво ще има различни приложения в строителната индустрия.

Много от иновациите в модерното строителство се случват първо в университети от научно изследователски екипи. Едно такова откритие е свързано с охладителна система в тухли.  Чрез смесването на глина и хидрогел, учените са създали материал, който има охлаждащ ефект за интериора.  По-смелите разработчици на тази технология казват, че тя може да направи климатичните системи да изглеждат остарели.

Тухли от отпадъчен материал – за строители традиционалисти може да звучи стряскащо, но всичко се прави под контрола на учени. Те са открили например, че цигарените фасове са отличен материал, за създаване на по-леки тухли, които също така изискват много по-малко енергия при направата си. Това също така решава и много проблеми със замърсяването в околната среда.

Интериорният дизайн също може да бъде засегнат  от  новите строителни материали. Могат да се изработват мебели и повърхности за интериора. Учените наричат тези материали биопластични, защото освен познати компоненти използвани в строителството, в тях се влагат и органични вещества, които ще повишат функционалните им качества.

Иновациите в бетона и цимента също са изключително много, но може би трябва още малко време, за да се наложат в съвременното строителство. Това ще донесе много ползи за модерната градска среда, в която сградите ще бъдат енергоспестяващи,  по-леки, ще изискват по-малко ресурс за направата им и може би ще променят постепенно това, което виждаме като практики в строителството. Всичко обаче става бавно и постепенно, и трябва да издържи на много тестове.