Терапевтичното въздействие на музикалните инструменти

vyrzdejstvie-na-muzikalnite-instrumentiВлиянието на музиката върху психиката ни е много по-силно от въздействието на думите. Връща ни желанието да живеем, възстановява жизнеността, енергията. То организира вибрациите и ритмите на нашето тяло и поддържа здравето ни.

Припомнете си звуците на природата – шумът на морето, вятъра, шумоленето на треви и дървета. Нашите далечни предци са ги слушали много преди още да се научат да говорят. Внушенията, които ни предават звуците от различните музикални инструменти, са адресирани до нашия ум и притежават огромна лечебна мощ.

Те ни влияят различно, според устройството и големината си. Ето някои примери:

Арфата  се свързва с работата на сърцето. Слушането на арфа облекчава сърдечните болки, намалява аритмиите и нормализира кръвното налягане.

Виолончелото има  благоприятен ефект върху пикочно-половата система и лекува бъбречни заболявания. Слушането на такава музика помага да се отървете от вътрешния и външния оток, спомага за премахването на излишните течности от тялото.

Органът е енергиен регулатор. Той комбинира звуците на много инструменти, следователно има изключително положителен ефект върху човешкото тяло.

Флейтата оказва положителен ефект върху мозъка и нервната система, спомага за преодоляването на апатията и депресия.

Цигулката  действа подобно на флейтата, но нейното въздействие е няколко пъти по-силно.

Влиянието върху мозъка ни на цял един симфоничен оркестър, който хармонично съчетава голям брой инструменти, е огромно.

За най-мощното средство в музикотерапията обаче се счита камбаненият звън. Вибрациите му са в състояние да подредят всички вътрешни структури на човек, да „промият“ енергийните канали. Те оказват цялостен ефект, поддържат благополучието ни, но, според експертите, е по-добре да слушате камбанен звън в съответствие с религията, която изповядвате.

В този смисъл великденските камбани, които бият за православните християни са в състояние да ни внушат усещане за спокойствие, да ни върнат радостта от живота, да ни помогнат да се отървем от страховете. Ако обаче предпочитате католически или тибетски камбани, слушайте и тях.