Мода

4 стъпки за ефективно почистване на битовите отпадъци

Битовите отпадъци са неизбежна част от живота ни, но когато стане дума за почистване на битови отпадъци това може да се окаже истинско предизвикателство. И така, ако не знаем как да го направим по ефективен, екологичен и безопасен начин, то нещата могат да излязат извън контрол. Ако искате да поддържате дома си чист и уютен, без да замърсявате околната среда или да рискувате здравето си, ето някои полезни съвети, как да направите почистване на битови отпадъци екологично, лесно и бързо:

1. Намалете количеството на отпадъците, които произвеждате

Това е най-добрият начин да се справите с проблема с излишъка. По този начин ще спестите време, пари и ресурси, които бихте използвали за почистване. Можете да намалите отпадъците си, като:

– Избягвате покупката на излишни или некачествени продукти, които бързо се повреждат или изхвърлят.

– Предпочитате продукти с опаковки, които могат да бъдат рециклирани, дарени или компостирани, вместо такива с пластмасови, стиропорови или фолиови опаковки, които са трудно разградими и замърсяващи.

– Използвате собствени съдове, чанти или кутии, когато пазарувате, вместо да приемате еднократни пликове, кутии или чаши, които след това изхвърляте.

– Ремонтирате, преобразувате или дарявате старите си вещи, вместо да ги изхвърляте, ако са в добро състояние или могат да бъдат подобрени.

– Компостирате биоразградимите отпадъци от храна, като остатъци, обелки, ядки и други, вместо да ги изхвърляте в кошчето за боклук.

2. Сортирайте отпадъците си

Това е втората и много важна стъпка, която трябва да направите, преди да почистите отпадъците си. Сортирането на отпадъците ви позволява да разделите тези, които могат да бъдат рециклирани, дарени или продадени, от тези, които трябва да бъдат изхвърлени. Така ще намалите обема и теглото на излишъка, които трябва да почистите и ще спестите пари от такси за изхвърляне. Освен това, ще допринесете за опазването на природните ресурси и ще помогнете на хора в нужда, ако дарите или продадете част от вещите си. Можете да сортирате излишните боклуци, като:

– Използвате различни кошове, кутии или чували за различните видове отпадъци, като хартия, пластмаса, стъкло, метал, биоразградими, електрически и други.

– Отбелязвате опаковките с етикети, които да показват, какъв вид отпадъци съдържат и къде трябва да бъдат изнесени (например: рециклиране, дарение, изхвърляне).

– Следвате графика и правилата на общинските служби или фирмите, които се занимават с извозването и изхвърлянето на отпадъците във вашия район.

3. Използвайте екологични почистващи препарати

Това е третата и също така много важна стъпка, която трябва да направите, когато почиствате след себе си. Използването на екологични почистващи препарати ви позволява да почистите по ефективен и безопасен начин, без да замърсявате околната среда или да рискувате здравето си. Много от традиционните почистващи препарати съдържат химически съставки, които са токсични, алергични или канцерогенни и които могат да навредят на вас, на вашите близки или на домашните ви любимци. Можете да използвате екологични почистващи препарати, като:

– Избирайте продукти с естествен или органичен състав, които са сертифицирани от надеждни организации;

– Избирате продукти с опаковки, които могат да бъдат рециклирани, дарени или компостирани, вместо такива с пластмасови, стиропорови или фолиови опаковки, които са трудно разградими и замърсяващи;

– Използвайте домашни рецепти за почистващи препарати, като сода за хляб, оцет, лимон, сол, глицерин и други. Тези продукти са евтини, ефективни и безвредни. Te могат да почистят почти всичко в дома ви.

4. Използвайте екологични методи за извозване на отпадъците

За да намалите натиска върху околната среда, трябва да приложите ефективни методи за извозване на отпадъците. Вотът на намаляване, повторно използване и рециклиране е ключов. Ето някои практични идеи:

  • Намалете потреблението:

Купувайте по-малко опаковки и избягвайте излишните пластмасови продукти.

  • Преизползвайте предметите:

Научете се да ремонтирате и подновявате вещите, вместо да ги изхвърляте.

  • Рециклирайте правилно:

Сортирайте отпадъците и ги изхвърляйте в подходящите контейнери.

Само придържайки се към по-екологичните и здравословни похвати може да постигнете желания максимум.

Опитайте някои от дадените ви стъпки и сами ще се уверите в ефективността им.

Източник: bulkom.com